opc_loader

Persoonlijke Assieraden voor Troost en Herinnering

De 5 fases waar je door heen gaat als een naaste komt te overlijden.

Loslaten 5 fases van rouw

De vijf fases van rouwverwerking

Ontkenning, Boosheid, Vechten, Depressie, Aanvaarding

Niemand is hetzelfde, dus rouwt niemand op dezelfde wijze. Er zijn 5 fases vast te stellen die iemand doorloopt op het moment dat er iemand komt te overlijden.

Alle fases worden niet met dezelfde intentie beleeft, ze volgen elkaar ook niet allemaal even netjes op. Vaak lopen ze kris-kras door elkaar. Kun je aan iedere fases een tijdsduur hangen, b.v. 2 weken ontkenning, 1 week verdediging. Helaas ook dit is zeer persoonlijk. 

Ontkenning

Op het moment dat we een slechtnieuws bericht krijgen gaat ons brein automatisch in de ontkenningsfase. Als ik het maar ontken dan is het niet gebeurd. Dit is heel natuurlijk. De pijn die de realtiteit met zich meebrengt is te erg en daarom kunnen we er niet aan toegeven.

Boosheid

Vaak onstaat er een verschrikkelijke in ons. Een niet te temmen woede. Niet alleen op de overledene maar op alles en iedereen. Iedereen moet het ontgelden, iedereen heeft het gedaan, iedereen heeft ervoor gezorgt dat jouw leven totaal is ontwricht.

Vechten

Door dingen te doen die je normaal niet doet, je verliest je in je werk, je loopt een marathon, je stopt met roken, je doet bepaalde rituelen etc. vecht je om de realiteit niet onder ogen te komen. Daardoor kun je aan het eigenlijke rouwen niet eens beginnen. Al de door jou gestelde doelen zitten hier namelijk behoorlijk in de weg.

Depressie

Zodra er enig besef komt dat alle bovenstaande stappen geen nut hebben, niet waar zijn, dat de realiteit onontkoombaar is volgt een soort depressieve fase. Eigenlijk een gevoel van uitputting. Je voelt je namelijk machteloos. Je wilt van alles doen om dingen te veranderen maar helaas is dit niet mogelijk. Langzaam aan kom je terug met je voeten op de grond.

Aanvaarding

Je zult nog steeds pijn, verdriet en verlies voelen, je kunt het nog steeds uitschreeuwen, je zoekt nog steeds naar antwoorden, je mist je naaste om je heen maar je kunt met kleine stapjes weer beginnen aan je eigen leven.
Er zullen ook weer zonnige dagen komen.....

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.
Tags
Populaire artikelen