opc_loader

Menu

Hoe maak je een Glasbol voor een sieraad?

De kunstenares Jacqueline Wouters legt uit hoe ze de glaskralen, waarin ze as of haar verwerkt maakt: 

De holle kraal wordt gemaakt door een staaf glas te verhitten met een brander en deze om een hol staafje RVS te rollen. Je maakt twee dunne wandjes van glas met ongeveer een centimeter tussenruimte die je langzaam naar elkaar toe laat komen.

Uiteindelijk  kun je met de glasstaaf de twee halve rondjes sluiten waardoor een holle kraal ontstaat. Doordat er twee kleine gaatjes in het holle RVS staafje zitten kun je de holle kraal nog iets uitblazen waardoor de kraal nog mooier van vorm wordt. 

23 Artikelen

Gevuld met As of gevuld met een haarlokje:

Als er as over de kraal heen komt, maak ik eerst een stringer (dat is een staaf glas die ik verhit en daar een bolletje van maak). Deze doop ik in de as, vermeng ik met een andere heldere glasstaaf en daarna uit het vuur haal. Ik heb nu twee glasstaven vast met een bolletje met glas met as in het midden. Deze laat ik nu iets afkoelen en trek ze langzaam uit elkaar waardoor ik een dunne glasstaaf krijg. De dunne glasstaaf verhit ik weer en trek deze over de holle kraal heen.

De kraal gaat daarna de oven in om heel rustig af te koelen. Dit moet met veel zorg en heel rustig gebeuren ander zou de kraal tijdens het afkoelingsproces knappen.

Wanneer de kraal is afgekoeld kan er met een pincet een haarlokje in aangebracht worden waarna het sieraad verder afgewerkt kan worden.

Iedere ring is uniek, iedere kraal is uniek. Zo ontstaat je persoonlijke sieraad, alleen bestemd voor jou.

Je sieraad is een kostbaar kleinood:

Je wilt natuurlijk dat het gekochte sieraad mooi blijft. Let dan op het volgende:

1. De sieraden zijn niet geschikt om te dragen met sport of zwaar huishoudelijk werk.

2. Het sieraad kan grijs uitslaan. Dit is te verhelpen met een badje of een zilverdoekje.

3. Zeep, schoonmaakmiddelen of zuren zijn niet goed voor het sieraad en kunnen dit aantasten.